Всички обяви
Книги, канцеларски материали
Езотерика
Наблюдавай

Език и съзнание Александър Лурия

гр. Варна
Публикувана на 2022-02-16 20:08:21

Доставка: Купувача
Състояние: Ново

състояние:Отлично
издателство:Наука и изкуство
град на издаване:София
година на издаване:1984
език:Български
страници:336
корици:меки
формат:215/145мм
книгата е в наличност

Поредици и библиотеки
Съвременна чуждестранна стихология

Александър Романович Лурия (Руски: Алекса́ндр Рома́нович Лу́рия; 16 юли 1902 - 14 август 1977) е руски император и съветски руснак невропсихолог, често кредитиран като баща на съвремието невропсихологична оценка. Той разработи обширна и оригинална група от невропсихологични тестове по време на клиничната си работа с мозъчно увредени жертви Втората световна война, които все още се използват в различни форми. Той направи задълбочен анализ на функционирането на различни мозъчни региони и интегративните процеси на мозъка като цяло. Magnum opus на Лурия, Висши кортикални функции при човека (1962), е много използван учебник по психология, който е преведен на много езици и който той допълва с Работещият мозък през 1973г.

По-малко известно е, че основните интереси на Лурия преди войната са били в областта на психо-семантиката (т.е. изследване на това как хората приписват значение на думите и инструкциите). Той се прочу с проучванията си на нискообразовани популации в южната част на съветски съюз показва, че те използват различна категоризация от образования свят (определя се от функционалността на техните инструменти). Той беше един от основателите на Културно-историческа психология, и лидер на Кръг Виготски, известен още като ”кръг Виготски-Лурия”. Освен работата си с Виготски, Лурия е широко известен и с две извънредни психологически казуси: Умът на мнемонист, относно Соломон Шерешевски, които са имали силно напреднала памет; и Човекът с разбит свят, за мъж с черепно-мозъчна травма.

По време на кариерата си Лурия е работил в широк спектър от научни области в институции като Академията за комунистическо образование (1920-1930-те), Експериментален дефектологичен институт (1920-1930-те, 1950-1960-те, и двете в Москва), Украинската психоневрологична академия (Харков, началото на 30-те години), Всесоюзния институт по експериментална медицина и Института по неврохирургия Бурденко (края на 30-те години). A Преглед на общата психология проучване, публикувано през 2002 г., класира Лурия като 69-ият най-цитиран психолог на 20-ти век.

стоката може да бъде поръчана на тел. 0894949932

изпращаме с право на преглед, касов бон и опаковка

работим със спиди и еконт

--

съобщение със даните за доставка можете да напишете и на

antikvarna@abv.bg

--

взимане от място град Варна ул. Марко Балабанов 49 -книжарница

рв. от 12 до 17 часа

без събота и неделя

Цена
Цена:     100.00 лв.
Димитър Димитров
В Prodavash.BG от 2022-01-30 12:12:41


Обяви на потребителя Димитър Димитров
Още обяви в Prodavash.BG

Prodavash.BG - сайт за безплатни обяви.
Използването на Prodavash.BG или публикуването на обява в сайта означава съгласие с Общи условия за ползване на Prodavash.BG